Bahçe Tarımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Bahçe Tarımı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Bahçe Tarımı bölümü nedir, puan türü nedir, Bahçe Tarımı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Bahçe Tarımı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bahçe, toprak işleri ile meşgul olmaktan hoşlanıyorsanız Bahçe Tarımı bölümü tam da size göre olabilir. Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Ancak bu bölümü okur bahçe işleri ile uğraşarak da maaşımı alır, geçimimi sağlarım diyorsanız söyleyelim: Bu iş pek de sanıldığı kadar kolay değil.
Evet, okumak için gerçekten de çok güzel bir bölüme benziyor. Ama ne yazık ki bir bölümün güzelliği biraz da iş bulma olanakları ile doğru orantılı. Bölümü bitirenler kamuya hiçbir şekilde atanamaz diyemeyiz; ama memur statüsünde bir devlet kurumuna atanmanız çok da kolay değil; çünkü bazı atamalarda bölüme kontenjan verilirken bazı atamalarda verilmeyebiliyor.

2 Yıllık Bahçe Tarımı Bölümü Nedir?

Bahçe Tarımı bölümü; organik bahçe tarımı, mantar yetiştiriciliği, sebze meyve üreticiliği yapabilecek; üretimini yaptığı ürünleri uygun koşullarda muhafaza edebilecek ve gerektiğinde bunları pazara sunabilecek meslek elemanları yetiştiren 2 yıllık bir üniversite bölümüdür. Bahçe Tarımı bölümü gerek bazı dvlet üniversitelerinde gerekse de bazı özel üniversitelerde okutuluyor. Genelde 200 ve üzeri puan alanlar bölüme yerleşebiliyor.

Bahçe Tarımı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Bahçe Tarımı bölümü için girilmesi gereken tek sınav var: TYT. Bildiğiniz gibi TYT; YKS kapsamında yapılan baraj sınavıdır. 4 yıllık bölümler için belirlenen baraj daha yüksek olsa da 2 yıllık bölümler için baraj puanı 150’dir. 150 puanı aşan herkes istediği 2 yıllık bölümü tercih listesinde gösterebilmektedir. Bahçe Tarımı bölümü eğitim süresi de 2 yıldır.
 

Bahçe Tarımı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Bahçe Tarımı mezunlarına Bahçe Tarımı Teknikeri unvanı verilir. Bölüm mezunları KPSS ile devlet kurumlarına atanabileceği gibi KPSS’siz özel sektöre bağlı firmalarda da çalışabilir. Ancak şunu söylemeliyiz ki insanların genel isteği kamudan yanadır; zira ülkemizde özel sektör demek, çoğunlukla düşük ücret ve daha zor çalışma koşulları demektir. 

Bahçe Tarımı Kamu İş Olanakları

1- Tarım ve Orman Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar
2- Toprak Mahsulleri Ofisi
3- Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü

Bahçe Tarımı Özel Sektör İş İmkanları

1- Bahçe ürünleri ile ilgili firmalar
2- Bahçe yetiştiriciliği işleri yapan firmalar
3- Kültür mantarı yetiştirme tesisleri
4- Özel fidanlıklar
5- Özel tohum ve tohumculuk şirketleri
6- Peyzaj firmaları
7- Seralar

Bahçe Tarımı Bölümü Hakkında Nedir? Ne İş Yapar Maaşları

Bahçe Tarımı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Bahçe Tarımı teknikeri; çalıştığı kurumda şayet varsa ziraat mühendisinin gözetim ve sorumluluğunda çalışır. Yaptıkları genel işler şunlardır:

1-  Üretim yapılacak toprağı seçer.

2- Hangi ürünlerin yetiştirileceğini belirler.

3- Bilimsel yöntemlerle budama, ayıklama, gübreleme, ilaçlama işlerini yürütür.

4- Sebzeciliğin ve meyveciliğin bilimsel teknik ve yöntemlerle yapılması için gerekli araştırmaları yapar.

5- Yetiştirdiği sebze ve meyveleri her türlü zararlıdan korumak için gerekli önlemleri alır.

6- Yetiştirdiği ürünleri uygun koşullarda muhafaza eder, ambalajlar ve gerektiğinde bunları pazara sunar.

Bahçe Tarımı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Bahçe Tarımı teknikeri maaşı tekniker sıfatı ile verilir. Önlisans mezunu tekniker maaşları genellikle 3500-4000 lira arasında değişmektedir. Elbet bu, kamu kurumlarında çalışanlar için geçerlidir. Özel sektörde çalışanlar bu kadar şanslı olmayabilir. Özel sektörde maaşlar 2500-3000 lira civarındadır.

Bahçe Tarımı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Bahçe tarımı mezunları dikey geçiş konusunda şanslı olan bölümler arasındadır; çünkü birçok lisans bölümüne geçiş hakları bulunuyor. Bir 2 yıllık bölümün geçiş yapabileceği lisans bölümleri belirlenirken, o bölüme meslek babında benzeyen bölümler seçilir. Çünkü dikey geçiş yapıldıktan sonra yeni bölüme sıfırdan değil, 3. Sınıftan devam edersiniz. Bahçe Tarımı DGS bölümleri şunlardır:

1- Bahçe Bitkileri
2- Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması
3- Bitki Koruma
4- Bitkisel Üretim ve Teknolojileri
5- Organik Tarım İşletmeciliği
6- Tarla Bitkileri
7- Toprak Bilimi ve Bitki Besleme

Bahçe Tarımı Bölümü Hakkında Nedir? Ne İş Yapar Maaşları

2 Yıllık Bahçe Tarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bahçe Tarımı bölümünde dersler her dönem değişebilmektedir. Sizler için bölümün derslerini dönem dönem belirttik.

1. Yıl 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Bahçe Bitkileri Tarımı, Botanik, Fidancılıkta Mekanizasyon, Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği, Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme, Türk Dili, Yabancı Dil.

1. Yıl 2. Dönem Dersleri

Asma Fidan Yetiştiriciliği, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Bitki Fizyolojisi, Fidancılık Uygulamaları-1, Fidancılıkta Sertifikasyon ve Standardizasyon, Meyve Yetiştiriciliği-1, Türk Dili-2, Yabancı Dil-2, Staj.

2. Yıl 1. Dönem Dersleri

Bitki Büyümeyi Düzenleyicileri ve Uygulamları, Bitki Koruma ve Biyolojik Mücadele, Fidancılık Uygulamaları-2, Fidancılıkta Doku Kültürü ve Biyoteknoloji, Meyve Fidanı Yetiştirme Tekniği-1, Meyve Yetiştiriciliği-2, Süs Bitkileri ve Fidan Yetiştiriciliği.

2. Yıl 2. Dönem Dersleri

Bitki Islahı ve Genetik, Fidan Muhafaza ve Pazarlama, Fidancılık Tesisi ve İşletmeciliği, Fidancılık Uygulamaları 3, Meyve Fidanı Yetiştirme Tekniği-2, Seminer, Sulama, Staj.

Bahçe Tarımı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

İtiraf etmemiz gerekir ki yazının başında bölümü biraz fazlaca kötüledik. Umarız ki umutlarını yıkmamışızdır. Şimdi biraz daha olumlu konuşalım. Doğru, bölümü bitirip de bir devlet kurumuna atanmak çok da kolay değil; ama sandığınız kadar zor da değil. Dilerseniz biraz sayılara bakalım. Örneğin 2019 yılında gerçekleştirilen atamalarda bu bölüm mezunlarına 40 küsür kontenjan verildi. KPSS önlisans oturumundan 77 ve üzeri puan alıp tercih yapanların tamamı atandı. Atandıkları kurumlar Tarım ve Orman Bakanlığının taşra teşkilatları ile Toprak Mahsulleri Ofisi oldu. Yani sizler de KPSS çalışıp bu puanları alırsanız durumunuz o kadar da kötü değil.

Post a Comment

DİKKAT !!!
1- ''İsimsiz'' olarak yorum yapmak için ''Yorumlama Biçimi'' bölümünden ''ANONİM''i seçin.
2- Takma adla yorum yapmak için ''ADI/URL''yi seçerek herhangi bir isim yazın.
3- Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
4- Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
5- Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
6- Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.

Daha yeni Daha eski