Adalet bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Adalet bölümü var. Aşağıda sırasıyla Adalet bölümü nedir, puan türü nedir, Adalet bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Adalet dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 yıllık Adalet bölümü, önlisans bölümleri arasında en çok tercih edilen programlardan bir tanesidir. Bölümün sınavsız geçiş kapsamında AÖF olarak okunma olanağı olduğu için üniversite mezunları tarafından da epeyce rağbet görüyor. Kimisi bu bölümü okuyarak meslek sahibi olmak, kimisi bölümü bitirdikten sonra Hukuk Fakültesine geçiş yapmak kimisi de mevcut mesleğinde kariyer yapmak için bu bölüme yönleniyor.

2 Yıllık Adalet Bölümü Nedir?


Adalet saraylarında, mahkemelerde ve hukuk bürolarında aktif görev alabilecek meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır. Bölümden başarı ile mezun olanlar ‘’Adalet Meslek Elemanı’’ unvanı ile anılır.

Adalet Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri


Bilindiği gibi Adalet bölümü bir önlisans programıdır. Geçerli mevzuata göre bütün önlisans programlarına TYT sınavı ile girilmektedir. Bu sınavdan alınan TYT puan türü ile bölüm tercih edilmektedir. Bölümün baraj puanı, yani tercih edebilmek için alınması gereken minimum puan 150 TYT puanıdır. Bölümün eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim dört dönem halinde verilmektedir.

Yıkarıda, bu bölümün AÖF kapsamında da okunabildiğini belirttik. Peki, AÖF Adalet bölümüne kayıtlar nasıl yapılıyor? Bilindiği gibi Anadolu Üniversitesi ile Atatürk Üniversitesi bazı önlisans ve lisans bölümlerine sınavsız olarak öğrenci kaydı yapıyor. Yalnız bunu yapabilmenin şartı halihazırda herhangi bir üniversitede okumak veya mezun olmuş olmak... Sizler de üniversite mezunuysanız veya üniversitede öğrenciyseniz Adalet bölümüne sınavsız olarak kayıt yapabiliyorsunuz. Fakat her dönem başında belli miktarda harç ödemeniz gerektiğini de bilmelisiniz.

Adalet Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları


Sizler de takdir edersiniz ki üniversite adayları bölüm tercihinde bulunduklarında göz önünde bulundurdukları en önemli şey, mezun olduktan sonra iş sahibi olup olamayacaklarıdır. Adalet bölümünün bu konuda mükemmel olduğunu söylemek doğru olmaz. Ancak günümüzde iş imkanı garantisi veren kaç tane bölüm var ki?

Birçok bölümle kıyaslandığında Adalet bölümünün hatırı sayılır olanaklara sahip olduğunu söylemek de mümkündür. Bölümden mezun olanlar gerek özel sektörde gerkse de kamuda çeşitli alanlarda görev alabiliyor. Ancak kamu için KPSS şartı arandığını da bilmelisiniz. Bölüm mezunlarının iş olanaklarını şöyle sıralayabiliriz:

1- Adalet mezunları Adalet saraylarında/mahkemelerde zatıp katipliği gibi görevlerde bulunabilir.
2- Mübaşirlik görevinde bulunabilir.
3- Gerekli şartları yerine getirdiklerinde mahkemelerde ‘’yazı işleri müdürü’’ görevine gelebilirler.
4- İcra müdür yardımcısı olma imkanına sahiptirler.
5- Özel avukatlık ve hukuk bürolaında çalışabilirler.
6- KPSS’de yeterli puanı alarak herhangi bir memurluk statüsüne atanabilirler.

Adalet Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?


Önceki başlıktan anlayacağınız gibi Adalet meslek elemanları farklı pozisyonlarda görev alabilmektedir. Ancak bu meslek mensuplarının genel görevlerini sıralayacak olursak şunları söyleyebiliriz:

1- Vatandaşlar tarafından yapılan başvuruları kabul etmek.
2- Yaptıkları iş ve işlemleri kayıt altına almak ve bu kayıtları uygun bir şekilde saklamak.
3- Yapılan başvuruları mahkemeye bildirmek.
4- Hakimler tarafından alınan kararların uygulanma sürecini takip etmek.
5- Mahkeme ilamlarının, icrası ve alacaklarının tahsil edilmesini sağlamak ve bunu takip etmek.
6- İnfaz kararlarının uygulanmasını takip etmek ve bu konu ile ilgili gerekli işlemleri yapmak.

Adalet alanı altında yer alan Zabıt Katipliği ile İnfaz ve Koruma dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Adalet programının amacı hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir. Mezunlar, mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında, özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.

Adalet Bölümü Maaşları Ne Kadar?


Elbette herhangi bir bölümden mezun olup bir işe atanmak başlıbaşına yeterli değildir. Yapılan iş kadar alınan maaş da bir o kadar önemlidir. Dediğimiz gibi iki yıllık Adalet mezunları farklı alanlarda görev alabiliyor. Bu nedenle meslek mensuplarının aldığı maaş da farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel itibarıyla bakarsak Adalet bölümü maaşlarının 3500 lira ile 4000 lira arasında değitiğini söylemek mümkündür.

Göreve yeni başlayan bir adalet meslek elemanı 3500 TL dolaylarında maaş alabilirken, işinde kıdemli birinin maaşı 4 bin liralara kadar çıkabilmektedir. Tabii kişinin medeni hali/eşinin çalışıp çalışmadığı veya sahip olduğu çocuk sayısı da maaşı etkilemektedir.

Adalet Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?


Dikey geçiş sınavı, herhangi bir 2 yıllık bölümden mezun olanların, 4 yıllık bölümlere geçmek için girdiği bir sınavdır. DGS olarak geçer. Bazı bölümlerin dikey geçiş ile geçebileceği lisans programı sayısı yüksek iken bazılarının daha düşüktür.

Adalet mezunlarının DGS ile geçiş yapabileceği tek bölüm HUKUK’tur. Ancak Hukuk Fakültesi birçok adayın hayallaeri süsleyen bir bölümdür. Bu hayal sayesinde bile Adalet bölümüne olan talep bir hayli yüksektir.

2 Yıllık Adalet Bölümü Dersleri Nelerdir?


Adalet bölümü dersleri zor mu sorusuna net bir cevap vermek pek kolay değil. Şunu söylemeliyiz ki bu dersleri çok rahat bir şekilde geçebileceğinizi düşünmemelisiniz. Ancak ders çalışma ile arası iyi olan herkesin geçebileceği dersler olacağını söyleyebiliriz. Adalet bölümü dersleri şunlardır:

1. Yıl 1. Dönem Dersleri

Hukukun Temel Kavramları, İdare Hukukuna Giriş, Medeni Hukuk, Türk Anayasa Hukuku, Yabancı Dil.

1. Yıl 2. Dönem Dersleri

Hukuk Dili Ve Adli Yazışmalar, İdari Yargı, İnfaz Hukuku, Medeni Hukuk, Yabancı Dil.

2. Yıl 1. Dönem Dersleri

Ulusal Yargı Ağı Projesi, Medeni Usul Hukuku,Ceza Hukuku, Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi, Türk Dili.

2. Yıl 2. Dönem Dersleri

Kalem Mevzuatı, Ceza Muhakemesi Hukuku, İcra İflas Hukuku, Ticaret Hukuku, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi, Türk Dili.

Not: Farklı üniversitelerde bazı derslerde değişiklik görülebilir.

Adalet Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları


Bölüm mezunlarının KPSS ile bir kamu kurumuna atanabilmeleri için 90 puanın üzerinde almaları gerekmektedir. Bilindiği gibi önlisans mezunları için KPSS iki yılda bir yapılmaktadır. Bu sınava girip yeterli puanı alanlar tercih ettikleri bir memurluk pozisyonuna atanabilirler. Ancak bazı kurumlar için mülakat şartı bulunmaktadır. Aklınızda bunun da olması gerekir.

Post a Comment

DİKKAT !!!
1- ''İsimsiz'' olarak yorum yapmak için ''Yorumlama Biçimi'' bölümünden ''ANONİM''i seçin.
2- Takma adla yorum yapmak için ''ADI/URL''yi seçerek herhangi bir isim yazın.
3- Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
4- Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
5- Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
6- Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.

Daha yeni Daha eski