Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Dünya nüfusu hızla çoğalıyor ve aynı zamanda teknoloji ve sanayi sektörü gitgide gelişiyor. Bu durum, insanoğlunun daha fazla, daha temiz ve daha ekonomik enerji ihtiyacını arttırıyor. Mevcut enerji kaynaklarının kullanımı sanıldığından daha fazla masraflı ve meşşakatli. Böyle olunca insanlar daha fazla enerjiyi, aynı zamanda çevreye daha az zarar veren enerjiyi, bulmanın peşinde. Bu da mevcut enerji kaynaklarına alternatif enerji kaynakları bulmakla gerçekleşebilir ancak.

2 Yıllık Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümü Nedir?

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi bölümü, yenilenebilir ve daha az uğraş ve masrafla görev görebilir yeni enerji kaynaklarını bulup kullanmak için gerekli eğitimli personelleri yetiştirmek amacıyla açılmış bir önlisans programıdır.
Çevrenizden de görüyorsunuzdur. Artık her yerde güneş panelleri tarlaları görüyorsunuz. Rüzgarın etkin olduğu bölgelerde rüzgar türbinleri hakeza... İşte tüm bunlar, yeni araştırmaların neticesinde oluyor. Dilerseniz günümüzde bahsettiğimiz bu alternatif enerji kaynaklarının neler olduğuna bir göz atalım:
-Güneş Enerjisi
-Hidroelektrik Enerjisi
-Dalga Enerjisi
-Rüzgar Enerjisi
-Jeotermal Enerji
-Biyokütle Enerjisi
Bu alternatif enerji kaynakları ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz TÜBİTAK’ın Alternatif Enerji Kaynakları makalesine göz atabilirsiniz.

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Üniversiteye giriş için YKS yapılmaktadır. YKS ise TYT ve AYT olmak üzere iki basamakta gerçekleştirilmektedir. Alernatif Enerji Kaynakları için girilmesi gereken sınav TYT’dir. TYT’ye bütün adaylar girmek zorundadır; çünkü bu hem bir baraj sınavıdır hem de tüm 2 yıllık bölümlere bu sınav neticesinde alınan puan ile yerleşilmektedir.
TYT’ye girip TYT puan türünde en az 150 alan her aday istediği önlisans programlarını tercih listesinde gösterebilir. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi programının eğitim süresi 2 yıldır.
 

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi mezunları geniş iş olanaklarına sahip olsa da mezuniyetten sonra herhangi bir yerde işe başlamaları ne yazık ki biraz zor; çünkü birçok atamada bu bölüme ya kontenjan ayrılmıyor ya da verilen kontenjanlar sınırlı olduğu için çok yüksek puanlar almış olmak gerekiyor.
Bölüm mezunları sadece devlette değil özel sektörde de çalışma imkanına sahip. Ancak sizler de kabul edersiniz ki özeldeki şartlar kamudakinden daha farklı olabiliyor. AEKT mezunları aşağıdaki kurum ve kuruluşlarda çalışma olanağına sahip olabiliyor:
1-Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)
2-Belediye Başkanlıkları
3-Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü (DMİ)
4-Devlet Su İşleri (DSİ)
5-Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE)
6-Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü (TEİAŞ)
7-Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü (EÜAŞ)
8-Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)
9-İl Özel İdareleri
10-Küçük ve Orta Ölçekli İdareleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)
11-Orman Genel Müdürlüğü (OGM)
12-Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı (TSE)
13-Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)
14-Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. Genel Müdürlüğü (TETAŞ)
15-Türkiye Elektromekanik Sanayii A.Ş. Genel Müdürlüğü (TEMSAN)
16-Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanlığı (BOREN)

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?


Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi mezunları çalıştıkları iş sahalarında şu iş ve işlemleri yapmakla görevlidir:
Uygulanacak alternatif enerji kaynağının türüne göre görev sahası içerisinde hazırlanmış planlar dahilinde:
-Yakıt hücreleri, yenilenebilir enerji kaynakları, enerji tasarrufu, endüstriyel kurutma, dondurma sistemleri ve ısı alanlarında çeşitli çalışmalar yapar.
-Belirlenmiş zaman dilimlerinde verileri toplar, analiz eder ve neticeleri raporlaştırarak amirlerine sunar.
-Ülkenin alternatif enerji politikasının belirlenmesinde katkıda bulunur.
-Alternatif enerji kaynaklarının tanımlanması, üretimi, işletilmesi, dağıtımı ve tüketimi aşamalarında görev yapar.
-Sistemleri geliştirmek ve denetlemek için testler ve deneyler yapar.
-İşçilerin, teknisyenlerin görevlerini gerektiği şekilde yapıp yapmadığını denetler.

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Alternatif Enerji Kaynakları Teknikeri unvanı ile çalışan meslek mensupları çalıştıkları sektöre göre maaş alır. Çalıştıkları birimin kamuya ait olması veya özel sektörde bulunması maaşın daha düşük veya yüksek olmasında etkilidir. Kamuda çalışanların maaşlarının daha yüksek olduğunu söylemek mümkündür.
Devlet kurumlarında çalışan Alternatif enerji Kaynakları Teknolojisi mezunları 3500 ile 4000 lira arasında değişen maaşlar almaktadır. Meslek mensubu çalıştığı yıl miktarınca kıdemi arttığı için daha yüksek maaş alırken, göreve yeni başlayan teknikerler 3500 lira dolaylarında maaş almaktadır.

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Bölüm mezunları dikey geçiş konusunda şanslı sayılır; zira DGS ile geçiş yapabilecekleri lisans programları genellikle iyi olan mühendisliklerden oluşuyor. Kendi bölümünü başarı ile bitiren mezunlar DGS’de de başarılı olduğu takdirde aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabiliyor.
1- Elektrik Mühendisliği
2-  Elektrik-Elektronik Mühendisliği
3- Enerji Sistemleri Mühendisliği
4- Enerji Yönetimi
5- Fizik
6- Fizik Mühendisliği
7- Nükleer Enerji Mühendisliği

2 Yıllık Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?


1. Yıl 1. Dönem
Atatürk İlkeleri Ve Inkilâp Tarihi I, Doğru Akım Devre Analizi, Elektrik Elektronik Ölçme , Matematik, Temel Enerji Kaynaklari, Türk Dili I,  Yabanci Dil-I, Seçmeli Ders

1. Yıl 2. Dönem
Atatürk İlkeleri Ve İnkilâp Tarihi Ii,  Bilgisayar Destekli Tasarim, Enerji Dönüştürme Sistemleri, Mesleki Matematik, Türk Dili Ii, Yabanci Dil-Ii, Seçmeli Ders
2. Yıl 1. Dönem
Alternatif Akım Devre Analizi, Elektrik Enerjisi İletim Ve Dağıtımı,  Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi, Hidroelektrik Santralleri, Mesleki Yabancı Dil-I, Termodinamik Ve Isı Transferi
2. Yıl 2. Dönem
Endüstriye Dayalı Öğrenim,  Enerji Yönetimi Ve Politikaları, Güç Sistemleri Analizi, Mesleki Yabanci Dil-2,  Rüzgar Enerjisi Ile Elektrik Üretimi, Sistem Analizi Ve Tasarimi

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümü Atamaları Ve Kpss Taban Puanları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi maalesef Alternatik Enerji Kaynakları Teknolojisi atamaları istenilen seviyede değil. Birçok KPSS atamasında bölüme kontenjan verilmiyor. Bazı atamalarda kontenjan verilse de bu çok sınırlı sayıda oluyor. Bu nedenle atamasının zor olduğu bir bölüm tanımlaması yapabiliriz bölüm için. Mezunlar genellikle 90 üstü puanlarla atanabiliyor.

Post a Comment

DİKKAT !!!
1- ''İsimsiz'' olarak yorum yapmak için ''Yorumlama Biçimi'' bölümünden ''ANONİM''i seçin.
2- Takma adla yorum yapmak için ''ADI/URL''yi seçerek herhangi bir isim yazın.
3- Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
4- Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
5- Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
6- Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.

Daha yeni Daha eski