Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü nedir, puan türü nedir, Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Avcılık ve Yaban Hayatı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü ülkemizde fazlaca rağbet gören önlisans programlarından birisidir. Sanırım genlerinde avcılık ve toplayıcılık olan bir millet olduğumuzdan, aynı zamanda doğa ile sürekli haşir neşir olduğumuzdan kaynaklanıyor bu. Yalnız şunu belirtmemiz gerekir ki bu bölüm avcı yetiştirmiyor. Bir anlamda avcıları yetiştiren insanları yetiştiriyor diyebiliriz.

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü, sürdürülebilir avcılığın gelişmesi, hayvan ırklarının korunması ve geliştirilmesi, soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanları belirleyerek koruma altına alınması ve ülkede bulunan hayvan popülasyonunun belirlenmesinde görev alacak personeller yetiştiriyor. Dilerseniz bölüme biraz daha ayrıntılı olarak bakalım.

2 Yıllık Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Nedir?

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü;  yaban hayatı içerisinde doğal ortamın korunması, yaban hayvanlarının üretimi, avlanma yöntemleri alanlarında çalışacak deneyimli ve eğitimli teknikerler yetiştiren bir önlisans bölümüdür.
Avcılık ve Yaban Hayatı teknikerinin birincil amacı av hayvanları ile doğal yaşamı korumaktır. Ancak bunu yaparken resmi yani devletten izinli avcıların da hak ve sorumluluklarını bilir ve buna göre davranır.

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü de tıpkı diğer 2 yıllık bölümler gibi TYT sınavı ve TYT puan türü ile tercih edilebilen bir bölümdür. İki yıllık programlar için TYT baraj puanı 150’dir. Bu sınavdan 150 ve üzeri puan aldığınızda istediğiniz tüm 2 yıllık bölümleri tercih listenizde yazabilirsiniz. Ancak dediğim gibi bölüme olan talep yüksek olduğu için daha yüksek puanlar alarak rakiplerinizi geride bırakmanız gerekir.

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü eğitim süresi 2 yıldır. 4 dönem halinde verilen eğitimde gerek teorik gerekse de pratik yani uygulamalı dersleri veriliyor. Türkiyede 10’un üzerinde üniversitede bu bölüm okutuluyor ve bu üniversitelerin tamamı devlet üniversitelerinden oluşuyor.

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Hakkında Nedir? Ne İş Yapar Maaşı

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Avcılık ve Yaban Hayatı mezunları gerek özel sektörde gerekse de kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda iş bulma imkanına sahiptirler. Ancak mezunların iş bulması veya devlete atanabilmesi sanıldığı kadar da kolay değildir elbette. Avcılık ve Yaban Hayatı iş imkanları şunlardır:
Mezunlar; Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı olan Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı olan şu kurumlarda çalışma olanaklarına sahiptir:

1-Hayvanat Bahçeleri
2-Milli parklarda
3-Tabiat parklarında
4-Ulusal parklarda
5-Tabiat koruma alanlarında çalışabilmektedir.

Ülkemizde bazı bölgelerde serbest avlaklar da vardır. Bu ücretli avlaklar için para ödenir ve belirlenen limitler dahilinde avcılar avlarını yaparlar. Bu avlaklarda da Avcılık ve Yaban Hayatı mezunları görev alabilir. Tabii bu özel sektöre tabidir.

Kamuya bağlı kurumlara atanmak için KPSS şartı aranmaktadır. Önlisans mezunları için KPSS her iki yılda bir (çift yıllarda yani 2018, 2020, 2022 gibi) yapılmaktadır. Bu sınavdan yeterli puanı alanlar KPSS atamaların kontenjan verildiği takdirde tercih yaparak kamu kurumlarına memur statüsünde atanabilirler.

Avcılık ve Yaban Hayatı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Avcılık ve yaban hayatı mezunları, görev aldıkları alanlarda orman mühendislerinin gözetim ve sorumluluğunda çalışırlar. Bu doğrultuda yaptıkları bazı iş ve işlemler şunlardır:

1- Görev yaptıkları bölgede yaban hayvanlarını gözlemleyerek, onların sayı ve türlerini gösteren çizelgeleri hazırlar ve amirlerine sunarlar.

2- Hayvanların sağlıklı yaşamalarını sağlamak amacıyla çeşitleri verileri toplayıp analiz ederler.

3- Doğal ortamın sayısal yoğunluğu ve dağılımının düzenli olarak sürdürülmesini sağlamak için, canlıların yaşam ortamlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaparlar.

4- Yaban hayvanlarının çoğaltılmasını ve korunmasını sağlarlar.

5- Özel avlakların yönetiminde teknik eleman olarak görev alırlar.

6- İllerde ve ilçelerde av komisyonlarında görev alarak çeşitli kararların alınmasına katkı sağlarlar.

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Avcılık ve Yaban Hayatı mezunları kamuda ‘’tekniker’’ unvanı ile çalışır ve tekniker maaşı alırlar. Yukarıda listelediğimiz herhangi bir kamu kurumuna atanan Avcılık ve Yaban Hayatı teknikeri maaşları 3500-4500 lira arasında değişmektedir. Personelin kıdemi, yani görev yaptığı yıl miktarı, eşinin çalışıp çalışmadığı, sahip olduğu çocuk sayısı gibi etkenler maaşın düşük veya yüksek olmasında etkilidir. Örneğin eşi çalışmayan bir tekniker, eşi çalışan bir teknikerden tahmini 250-300 lira daha fazla maaş alır.

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

DGS, açılımıyla Dikey Geçiş Sınavı, önlisans mezunlarının bölümlerini lisansa tamamlamak için yapılan bir fırsat sınavıdır bir anlamda. Şayet iki yıllık bölümünüz sizi tatmin etmiyorsa 4 veya üzeri bir lisans bölümü okumak istiyorsanız DGS’ye girer yeterli puanı alır ve size verilen lisans bölümlerinden birine geçiş yaparak yeni bölümünüzün üçüncü sınıfından eğitiminize devam edersiniz.
Avcılık ve Yaban Hayatı mezunlarının DGS ile geçiş yapabileceği iki lisans proramı vardır. Aşağıdaki bölümlere dikey geçiş yapma hakkına sahipsiniz.

1- Orman Mühendisliği
2- Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Hakkında Nedir? Ne İş Yapar Maaşı

2 Yıllık Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Yıl 1. Dönem Dersleri

Genel Matematik, 
Jeoloji Ve Arazi Bilgisi, 
Yönetim Bilgisi, 
Ormancılık Bilgisi, 
Genel Zooloji, 
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi, 
Temel Bilgisayar, 
Türk Dili, 
Yabancı Dil.

1. Yıl 2. Dönem Dersleri

Bitkilendirme, 
Yaban Hayatı Ekolojisi, 
Yaban Bitkiler Sistematiği, 
Yaban Hayvanlar Bilgisi, 
Avlak Yönetimi, 
Türk Dili, 
Yabancı Dil.

2. Yıl 1. Dönem Dersleri

Korunan Alanlar Yönetimi, 
İç Su Ürünler, 
Sulak Alanlar, 
Yaban Hayvanları Hastalıkları, 
Endüstriye Yönelik Üretim Staj, 
Doğa Ve Av Turizmi, 
Çevre Kirliliği.

2. Yıl 2. Dönem Dersleri

Avlanma Araçları Yöntemleri Ve Uygulamaları, Avcılık Ve Yaban Hayatı Mevzuatı, 
Sucul Av Hayvanları Üremesi Ve Üretimi, 
Karasal Av Hayvanları Üremesi Ve Üretimi, Atıcılık.

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

2020’de Avcılık ve Yaban Hayatı bölümüne kontenjan verilmedi; ancak önceki yıllarda çeşitli alımlar yapıldı. Geçmiş atamalara baktığımızda mezunların 75 ve üzeri puanlarla ‘’orman muhafaza memuru’’ olarak atandığını görebiliyor. Bu kadrolar ise Orman ve Su İşleri bakanlığına bağlıydı.

Post a Comment

DİKKAT !!!
1- ''İsimsiz'' olarak yorum yapmak için ''Yorumlama Biçimi'' bölümünden ''ANONİM''i seçin.
2- Takma adla yorum yapmak için ''ADI/URL''yi seçerek herhangi bir isim yazın.
3- Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
4- Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
5- Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
6- Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.

Daha yeni Daha eski